Apple zet steevast een reeks eigen apps op de iPhone, maar gelukkig kun je in de App Store ook alternatieve apps vinden.
Een behoorlijk aantal daarvan is beter dan de apps van Apple.
Of je apps nu voor het werk gebruikt of om te relaxen, wij maakten een selectie van de beste alternatieve apps voor de iPhone die je kunt vinden in de App Store.
Gebruik Email (EasilyDo) in plaats van Mail.
Ik probeer vaak nieuwe e-mail-apps. Een tijdlang heb ik Outlook gebruikt, maar inmiddels ben ik supertevreden met Email van EasilyDo.
Deze app is ongelofelijk snel, je kunt 'm makkelijk instellen en hij zit slimmer in elkaar dan welke andere e-mail-app dan ook. E-mail scant je mail bijvoorbeeld op zaken als aankopen, facturen en bijlagen en stopt mails in aparte, gelabelde folders die je via een sidebar te zien krijgt. Super handig: Lees mijn recensie hier.
(Email, gratis)
Gebruik Google Calendar in plaats van Calendar.
Ik gebruik Google Calendar al jaren op mijn desktopcomputer. Maar ook als je er niet vertrouwd mee bent, zul je meteen merken dat Google Calendar heel gemakkelijk is om te gebruiken en er bovendien mooi uitziet.
De agenda van Google kan net als Apple Calendar data importeren van Google, Facebook en iCloud. De informatie wordt echter veel prettiger gepresenteerd dan bij de app van Apple.
Het bovenste deel van het scherm laat de hele maand zien en daaronder zie je wat er binnenkort te gebeuren staat. Als je omlaag scrolt, kun je verder kijken en als je rechtsboven op het scherm tikt ga je weer naar de huidige dag. Heel intuïtief.
(Google Calendar, gratis)
Gebruik Evernote in plaats van Notes.
Het notitieblok Notes van Apple is sterk verbeterd de afgelopen jaren. Maar de app Evernote is nog steeds de beste toepassing om verschillende soorten notities te maken en die geordend te houden op verschillende apparaten: telefoon, tablet en pc.
Met Evernote kun je aantekeningen maken op basis van foto's of tekst, aangeven of je iets later nog eens wil bekijken, reminders instellen en op verschillende manieren zorgen dat je overzicht houdt. Als je foto's neemt van documenten en die uploadt naar Evernote, kan de zoekfunctie die documenten scannen.
(Evernote, gratis)
Gebruik Google Maps in plaats van Maps.
Apple heeft grote vooruitgang geboekt met kaarten,maar Google Maps is nog steeds het meest betrouwbaar en gedetailleerd. Ook is de kaartenfunctie van Google makkelijk te gebruiken onderweg, als je loopt, fietst, met de trein gaat of met de auto.
(Google Maps, gratis)
Gebruik Spotify in plaats van Apple Music.
Apple Music is de meegeleverde online muziekdienst van Apple. Je kunt zelf nummers vanuit iTunes laden in Apple Music, maar je betaalt een tientje per maand om toegang te krijgen tot de hele muziekbibliotheek van Apple. Streamingmuziekdienst Spotify is in mijn optiek nog steeds de beste app en geeft je de beste ervaring.
Spotify Premium kost ongeveer evenveel als Apple Music, maar Spotify heeft een indeling die handiger is dan die van Apple. Je kunt zoeken op genre of actuele hits. Maar Spotify heeft ook de afspeellijst 'Discover Weekly', die gebaseerd is op jouw luistergedrag. De afspeellijst 'Release Radar' doet elke vrijdag suggesties over muziek die je misschien leuk vindt. Met slimme technieken levert Spotify uitstekend werk als het gaat om het ontdekken van nieuwe muziek.
(Spotify, gratis)
Gebruik Google Chrome in plaats van Safari.
Google Chrome heeft ongeveer dezelfde gebruiksmogelijkheden als Apple's browser Safari. Maar als je Chrome al gebruikt op je laptop of pc, dan synchroniseert de mobiele versie van Google Chrome al je bladwijzers en andere informatie. Je hebt dan dezelfde ervaring, ongeacht het apparaat dat je gebruikt.
(Google Chrome, gratis)
Gebruik Word in plaats van Pages.
Apple's tekstprogramma Pages heeft veel nuttige functies, maar is niet altijd even makkelijk in gebruik op het relatief kleine iPhonescherm. Microsoft heeft de versie van Word voor de iPhone zo aangepast dat je makkelijker kunt lezen. Het is ook erg eenvoudig om te schrijven en documenten te voorzien van foto's en formules.
(Microsoft Word, gratis)
Gebruik PowerPoint in plaats van Keynote
Presentatieprogramma Keynote van Apple geeft de mogelijkheid om simpele slideshows te maken en te laten zien, maar kan zich niet meten met PowerPoint. Microsoft biedt de mogelijkheid om slideshows te maken die je op al je apparaten kan synchroniseren, en je kunt ook aantekeningen bekijken als je presentatie op een groter scherm wordt getoond.
(Microsoft PowerPoint, gratis)
Gebruik Khan Academy in plaats van iTunes U.
Leerapp iTunes U is prima voor degenen die cursussen willen volgen van toonaangevende universiteiten op het gebied van geschiedenis, exacte wetenschappen en vreemde talen. De app biedt ook het nodige voor docenten. Maar er is zo veel, dat het soms lastig is om te bepalen waar je moet beginnen.
Khan Academy is een app met een vergelijkbaar aanbod, maar dat is een stuk gebruiksvriendelijker bij elkaar gebracht. Zo kun je eerst aangeven waar je in geïnteresseerd bent, dan krijg je suggesties voor onderwerpen, cursussen en video's.
(Khan Academy, gratis)
Gebruik Excel in plaats van Numbers.
Nog een keertje Microsoft. Met Apple's spreadsheetprogramma Numbers kun je grafiekjes maken, maar Excel is nog steeds de beste spreadsheetsoftware. Opnieuw geldt dat je de boel kunt synchroniseren op verschillende apparaten. De iPhone-app van Excel heeft zelfs een speciaal toetsenbord voor formules, waardoor je sneller en makkelijker rekenfuncties kunt gebruiken.
(Microsoft Excel, gratis)